Säännöt

HARRASTEPESIKSEN SÄÄNNÖT

YLEISTÄ
Ottelut pelataan sääntöjen mukaisella naisten kentällä ja käyttäen naisten virallista ottelupalloa.
Otteluohjelmaan merkitty kotijoukkue toimittaa pelipallon. Otteluiden tuomarointi hoidetaan joukkueiden toimesta otteluohjelman mukaan, joten joka joukkueella tulee olla tuomareiksi kykeneviä henkilöitä tai sopia tuomarointi jonkun muun osapuolen kanssa. Loppuottelutapahtumaan tuomarit järjestetään järjestävän tahon toimesta.

Päätuomari voi poistaa pelaajan tai pelinjohtajan pelistä huonon käytöksen takia (huutaminen, kiroilu, toisten pelaajien/pelinjohtajien/tuomarien loukkaaminen ym). Poistaminen tapahtuu tuomarin päätöksellä ja perustuen tuomarin omaan arvioon. Pelaajalle/pelinjohtajalle yhden varoituksen antaminen on suotavaa ennen pelistä poistamista.

Päänsuojan käytössä noudatetaan Pesäpalloliiton sääntöjä. Harrastepesiksellä on kypäriä lainattavaksi, mikäli pelaajalla ei ole omaa kypärää. Sisäpelissä kaikkien pelaajien on käytettävä päänsuojaa. Ulkopelissä kaikkien muiden paitsi lukkarin ja koppareiden. Järjestäjä hankkii riittävän määrän kypäriä Harrastepesiskäyttöön. Hyväksymättömän kypärän käytöstä tuomitaan tekninen palo aivan samoin kuin kypärättä pelaamisesta. Toisin sanoen, vanhan mallista pehmeää kypärää ei enää hyväksytä. Hyväksymättömän kypärän käytöstä tuomitaan tekninen palo lyöjän asettuessa lyömään. Teknisiä paloja ei kuitenkaan tuomita samalle joukkueelle kolmea enempää yhdessä pelissä.

Pelaajilta ei vaadita lisenssiä. Harrastepesissarjan järjestäjä EI vakuuta osallistujia tapaturmien varalta, joten on suositeltavaa että kukin pelaaja hankkii itselleen tapaturmavakuutuksen joka kattaa ko. harrasteliikuntatoiminnan.

SARJAJAKO
Harrastepesistä pelataan tänä kesänä alkuun yhdessä sarjassa. Periaatteella että jokainen pelaa kerran joka joukkuetta vastaan.

Alkusarjan pelit pelataan touko-kesäkuussa. Loppukesäksi jakaudutaan kahteen jatkosarjaan. Alempi- ja ylempijatkosarja, jotka pelataan heinä-elokuussa. Jatkosarjat pelataan myös yksinkertaisena niin, että sarjan sisällä jokainen joukkue pelaa kerran toisiaan vastaan.

  • Kaudella 2023 alkusarja pelataan yksinkertaisena Touko-Elokuussa
  • Kesätauon jälkeen jatkosarjat
  • Alemman jatkosarjan voittaja pääsee pelaamaan ylemmän jatkosarjan pronssista ja ylemmän jatkosarjan viimeinen tipahtaa pelaamaan alemman jatkosarjan kullasta eli 5. sijasta. Vain ylemmässä sarjassa mitalit.
  • Finaalit pelataan jatkosarjojen jälkeen arviolta elokuussa


Erikseen järjestettävässä loppuottelutapahtumassa pelaa sarjojen joukkueet sijoitusten mukaan vastakkain, periaatteella 1-2, 3-4. Pelataan kaksi jaksoa, joissa kummassakin kaksi vuoroparia. Lisäksi on aikarajana 1h15min. Mitaliotteluissa ei ole aikarajoitusta.


Ylemmän jatkosarjan joukkueet kilpailevat mitalipeleihin pääsystä. Alemmassa jatkosarjassa pelataan sijoituksista. Kolme parhaiten sijoittunutta joukkuetta palkitaan mitaleilla.


PELIAIKA
Ottelussa pelataan kaksi jaksoa, kummassakin kaksi vuoroparia. Lisäksi aikarajoituksena on 1 tunti ja 15 minuuttia tasavuoroin. Tasoittavaa sisävuoroa ei pelata, jos sisään tuleva joukkue on voittanut ottelun.

Jos peli on tasan neljän vuoroparin jälkeen, pelataan kotiutuslyöntikilpailu kolmella parilla. Uutta hutunkeittoa ei suoriteta, vaan alun hutunkeittäjän voittaja saa päättää kumpi joukkueista aloittaa sisävuorolla. Ottelu lopetetaan heti, kun tasoittavalla vuorolla pelaava joukkue tekee voittojuoksun. Samalla peliteolla syntyvät muut juoksut hyväksytään.

Mikäli ensimmäinen kotiutuslyöntikilpailu päättyy tasan, voidaan pelata uusi kolmen parin kilpailu, mikäli aikarajoitus sen sallii. Mitaliottelut pelataan ratkaisuun saakka vaikka peliaika olisi täynnä.

JUOKSUERO

Käytössä on 10 juoksun juoksuero. Eli jakso päättyy siinä vaiheessa, kun on pelattu tasavuorot ja toinen joukkue johtaa peliä 10 juoksulla.

PISTELASKU

Kahden jakson voitosta 3 pistettä.

Yhden jakson ja kotiutuslyöntikilpailun voitosta 2 pistettä. Häviäjä saa 1 pisteen.

Yhden jakson voitosta ja toisen jakson päättymisestä tasan voittaja saa 2 pistettä.

Pelin päättyessä tasan kotiutuslyöntikilpailun jälkeenkin, kumpikin joukkue saa 1 pisteen.

Sarjataulukossa pistemäärän ollessa tasan, ratkaistaan joukkueiden paremmuus:

  1. Jos joukkueella on luovutettuja otteluita, häviää automaattisesti tasapistetilanteessa!
  2. Keskinäisten otteluiden tulos
  3. Keskinäisten otteluiden juoksusuhde
  4. Kokonaisjuoksusuhde
  5. Enemmän tehtyjä juoksuja yhteensä

Jos ratkaisu on vieläkin tasan, harrastepesiksen jyry ratkaisee joukkueiden paremmuuden arvalla.

Samassa jatkosarjassa pelaavien joukkueiden alkusarjan keskinäisten pelien pisteet lasketaan mukaan jatkosarjan pisteisiin.

TUOMAROINTI
Tuomarointi hoidetaan otteluohjelman mukaisesti. Ottelussa tarvitaan peli- , syöttö- , kakkos-, takatuomari sekä kirjuri. Näistä pakollisia ovat pelituomari, syttötuomari sekä kakkostuomari, kirjuri. Pöytäkirjoja toimitetaan kentälle ennen sarjan alkua. Tuomaristo huolehtii myös tarvittaessa kentän rajojen vahvistamisesta ennen ottelun alkua. Ottelun pelipöytäkirjan päällimmäinen kappale jätetään kentän pukusuojaan ja kopiokappaleet luovutetaan pelanneille joukkueille.

HUOM! Syöttötuomarin on syytä käyttää pilliä, ja viheltää lähilaittomat heti. Vihellyksen oikeellisuus ei ole niin tärkeä kuin se, että vihellys tulee nopeasti laittoman lyönnin jälkeen, jotta etenijät tietävät kääntyä takaisin lähtöpesälle.

Ottelun kirjuri toimittaa ottelun tuloksen tekstiviestillä harrastepesiksen vastuuhenkilölle.

Mikäli tuomarivastuussa oleva joukkue ei saa kolmea pakollista tuomaria paikalle tai kirjurointia suoritettua, joutuu joukkue maksamaan 50€ sakon harrastepesikselle. Mikäli sakkoa ei suoriteta, joukkue ei seuraavalla kaudella voi ilmottautua mukaan pelisarjaan. Jos joukkue on estynyt tuomaroimasta niin tuomarivuorossa oleva joukkue on velvollinen hoitamaan korvaavat tuomarit paikalle.


JOUKKUE

Joukkue voi käyttää sarjan aikana rajoittamattoman määrän pelaajia, kuitenkaan sama pelaaja ei voi pelata kahdessa eri joukkueessa kauden aikana. Kesällä 2020 jatkosarjan peleissä naispelaajat voivat pelata yhdessä alemman jatkosarjan sekä yhdessä ylemmän jatkosarjan joukkueessa.

Finaaliotteluissa joukkueen kokoonpanossa voi olla vain sellaisia pelaajia, jotka ovat pelannet vähintään yhden harrastepesispelin aiemmin kauden aikana.

Kuhunkin otteluun voi kuitenkin osallistua enintään 13 pöytäkirjaan merkittyä pelaajaa (huom! Vain kolme jokeria/sisävuoro).

Joukkueella voi olla 2 pelinjohtajaa sekä huoltaja (ei kaarella).

Lyöntijärjestys on annettava viimeistään kymmenen minuuttia ennen ottelulle merkittyä alkamisaikaa.

Vaihtopelaaja voidaan ottaa peliin vuoronvaihdon yhteydessä, vaihdetun pelaajan on pelattava sekä sisä-, että ulkovuoro ennen kuin hänet voi vaihtaa edelleen. Vaihtoa ei kuitenkaan saa suorittaa ottelun ensimmäisessä vuoroparissa, poikkeuksena loukkaantuminen. Joukkueen sisävuoron aikana kaarella saavat olla vain pöytäkirjaan merkityt pelaajat ja kaksi pelinjohtajaa. Vaihtopelaajien on ulkovuoron aikana oltava vaihtoalueella (= kotipesän takana). Jos vaihtopelaajat suorittavat lämmittelyä joukkueensa ulkovuoron aikana, on se tapahduttava riittävän kaukana pelialueesta, eikä se saa mitenkään haitata ottelun kulkua. Joukkueeseen nimeämättömien pelaajien on oltava yleisöalueella.

Suoritettaessa pelaajavaihtoja, siitä ilmoitetaan pelituomarille ja kirjurille. Pelaajat vaihtavat myös numeroita.

Peliin tulee koko ajan osallistua vähintään kaksi naispuolista pelaajaa. Naispelaaja voi korvata miespelaajan, mutta miespelaaja ei voi korvata naispelaajaa. Jos joukkueella ei alkamishetkellä ole kahta naispelaajaa, se joutuu aloittamaan siltä osin vajaana. Tällöin ei voi käyttää miespelaajia myöskään jokerina. Jos joukkue jättää tahallisesti naispelaajan pelin ulkopuolelle ja pelaa vajaalla, merkitään siitä joukkueelle yksi (tekninen) palo aina, kun joukkue tulee sisävuoroon.

- Mikäli joukkueella on käytössä vain yksi naispelaaja, joukkue pelaa vain seitsemällä (7) miespelaajalla, ilman jokereita. Pelaajat numeroidaan järjestyksessä ykkösestä alkaen.

- Mikäli joukkueella ei ole yhtään naispelaajaa, joukkue luovuttaa pelin tuloksella 2-0.

- Keskenään samassa pelissä kohtaavat joukkueet voivat lainata naispelaajaa toiselle joukkueelle keskinäisellä sopimuksella, mikäli toisella joukkueella ei ole kahta naista yhdeksikköön ja toisella on kolme tai enemmän. Huom! Tämä ottelu on normaali sarjaottelu.

Mikäli peli luovutetaan puuttuvien naispelaajien takia, peli voidaan silti pelata harrastuksen ja liikunnan vuoksi.

· Mikäli peli pelataan, tehdään siitä normaalisti pöytäkirja merkinnällä: SU (sarjan ulkopuolelta).

Kotiutuslyöntikilpailussa tulee vähintään yhden naisen olla mukana joko etenijän tai kotiuttajan ominaisuudessa.


Joukkueella on oltava vähintään seitsemän pelaajaa ottelun alkamishetkellä, muutoin ottelu katsotaan luovutetuksi. Samoin jos joukkueen pelaajamäärä pelin aikana loukkaantumisten tai muiden syiden takia putoaa alle seitsemäksi, keskeytetään ottelu ja vajaaksi tullut joukkue häviää tuloksesta riippumatta. Jos joukkue käyttää toisesta joukkueesta ”lainapelaajia”, se häviää ottelun tuloksella 2 - 0, lopputuloksesta riippumatta. Mikäli joukkue ennen kauden loppua luopuu sarjasta, voivat luopuneen joukkueen pelaajat siirtyä toisiin joukkueisiin, kuitenkin niin että samaan joukkueeseen liittyy enintään kaksi pelaajaa.


EDUSTUSKELVOLLINEN PELAAJA
Harrastepesikseen ei voi osallistua miespelaajat, jotka pelaavat saman kauden aikana Suomensarjaa tai sitä ylemmällä sarjatasolla. Joukkueessa saa olla enintään kaksi maakuntasarja- tai aluesarjatason pelaajaa samanaikaisesti pelaavassa kokoonpanossa.
Naispelaajien sarjatason suhteen ei ole rajoituksia.

Joukkueen käyttäessä em. rajoituksen alaisia pelaajia, häviää rikkonut joukkue tuloksella 2 - 0. Rikkeen toistuessa joukkue suljetaan sarjasta.


JOKERI
Kunkin sisävuoron aikana joukkue voi käyttää kolmea vaihtopelaajaa jokerilyöjänä. Samaa lyöjää ei saa kahdesti käyttää saman sisävuoron aikana. Jokeri ei syrjäytä lyöjää, vaan toimii ylimääräisenä sisäpelaajana. Jokeria voidaan käyttää missä vaiheessa tahansa sisävuoron aikana, eli he voivat lyödä myös joukkueensa viimeisinä lyöjinä.
Jos jokeria käytetään naispelaajan lyöntivuorolla, on jokerin oltava nainen.
Mikäli naispelaajan vuorolla lyömään tulee miesjokeri, on seurauksena palo (= väärä lyöjä). Jos tilanne huomataan vasta myöhemmin, palautetaan tilanne ja se pelataan uudelleen (tilanteesta syntyvä palo merkitään jokeripelaajalle).

MUUTA

Jos joukkue luovuttaa ottelun joukkueesta johtuvasta syystä, häviää se tuloksella 2 - 0. Toisesta luovutuksesta joukkue voidaan sulkea sarjasta harrastepesiksen jyryn toimesta. Sarjamaksu on silti suoritettava eikä sitä palauteta.

Jos ottelu sää- tai muista joukkueista riippumattomista syistä joudutaan siirtämään, uusi pelipäivä sovitaan kentällä ennen joukkueiden poistumista. Alkuperäiseen ohjelmaan merkityt tuomarit hoitavat siirretyn ottelun tuomaroinnin. Jos joukkueet sopivat pelin siirtämisestä keskenään on joukkueiden huolehdittava kentän saatavuudesta ja tuomareista. Kevätkierroksen ottelut pelattava ennen syyskierroksen alkua.
Ulkopelaajat voivat olla pelirajojen ulkopuolella ennen syöttöäkin. Harrastepesiksessä pelataan yhden juoksun säännöllä.

Otteluissa esiin tulevat erimielisyydet pyritään ratkaisemaan tuomariston ja ottelevien joukkueiden pelinjohtajien kesken. Mahdollisesti esitettävät protestit käsittelee

HARRASTEPESIKSEN JURY:

Jury koostuu harrastepesiksen joukkueiden keskuudestaan nimeämistä henkilöistä ( ei tarvi olla yhteyshenkilön) . Eli joka joukkueesta on yksi henkilö tässä hommassa mukana. Jury on päätösvaltainen jos paikalla on 3 henkilöä!

Protesti on esitettävä aina kirjallisesti tai sähköpostilla. Protesti on toimitettava tarkkoine selvityksineen kahden päivän kuluessa pelipäivästä osoitteeseen: harraste@lahdenmailaveikot.fi

Protestia ei käsitellä, mikäli pöytäkirjaan ei ole merkitty P-merkintää ja selvitystä välittömästi ottelun jälkeen.

Muilta osin noudatetaan pesäpallon pelisääntöjä. Pesäpallon sääntökirjoja on saatavilla pesisnetissä http://www.pesis.fi

Lahden Mailaveikot ry.

Lahden Mailaveikot ry. / Tilisys Oy
Ratavartijankatu 11
15170 Lahti


toimisto(at)lahdenmailaveikot.fi


y-tunnus 0149689-6


PESÄPALLON ERIKOISSEURA JO VUODESTA 1929. 

BASEBALLIA JA KRIKETTIÄ MYÖS.